Functies medewerkers

DE PRAKTIJKONDERSTEUNER (POH)

De praktijkondersteuners zijn opgeleid om patiënten met diverse aandoeningen (vooral chronische) te begeleiden. Zij behandelen en begeleiden vooral mensen met suikerziekte en longziektes, maar er is ook een praktijkondersteuner die gespecialiseerd is in de begeleiding van mensen met psychische

problemen (POH-GGZ). Al deze behandelingen worden uitgevoerd in samenwerking met en onder verantwoordelijkheid van de huisarts. Aanmelding voor hun spreekuur verloopt via de huisarts. Sommige patiënten worden door de POH opgeroepen om het spreekuur te bezoeken.

 

DE PHYSICAN ASSISTENT (PA)

De physican assistent is een relatief nieuw beroep in de gezondheidszorg. De PA is de rechterhand van de (huis)arts. Zij beschikt over een brede medische kennis en vaardigheden, en functioneert op het niveau van basisarts. Zij is speciaal opgeleid om de veel voorkomende taken van de huisarts over te nemen. Zij biedt zelfstandig medische zorg, maar altijd in een samenwerkingsverband met de huisarts.

 

DE PRAKTIJKASSISTENTE

De praktijkassistente heeft de opleiding voor dokters-assistente gevolgd; zij kan veel van uw vragen beantwoorden. Als zij u een medisch advies geeft bespreekt zij dit (eventueel achteraf) met de arts.

Om u de beste hulp te kunnen geven, zal de assistente vaak wat meer over uw klacht vragen. Het goed om te weten dat zij ook een geheimhoudingsplicht heeft. De praktijkassistente heeft een eigen spreekuur op afspraak.

Bij haar kunt u o.a. terecht voor het verbinden van wonden, het verwijderen van hechtingen, het uitspuiten van oren, het geven van injecties, het nakijken van urine, het maken van een hartfilmpje, het bepalen van het bloedsuikergehalte en hb, het behandelen van wratten, het meten van de bloeddruk en het doen van een zwangerschapstest.

Bovenstaande onderzoeken worden in principe alleen gedaan op verzoek van de huisarts. De uitstrijkjes in het kader van het bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker worden eveneens door de assistente gemaakt.

Contact
  • 0113-272844
  • 0113-272848 of keuze 1 in het menu